Coachen doe je samen – Marc Lammers

Van nietsnut op school tot coach van de Nederlandse dames hockeyploeg die op de olympische spelen in Peking de gouden medaille veroveren. Marc Lammers omschrijft alle aspecten waar hij tijdens deze levensreis tegenaan gelopen is. Boeiend is het om te lezen hoe Lammers vooral ook een aantal keren tegen zichzelf aanliep en hoe hij daar mee om is gegaan. Op momenten dat hij enorm twijfelde aan zichzelf hield hij zich vast aan zijn basisprincipe: innovatie. Wanneer je niet innoveert, sta je immers stil. En dat betekent achteruitgang zoals een bekende ‘wet’ zegt.

Marc Lammers innoveerde onder andere met de ‘Sinterklaasstick’, de videobril en het ijswaterbad. Soms werd hij voor gek versleten in de media en de publieke opinie, maar telkens weer bleek Marc zijn doel te behalen.

Een belangrijk aspect was het besef dat ontstond nadat Lammers de eerste twee jaar met de Nederlandse vrouwenploeg had gewerkt: hij kwam tot de conclusie dat hij veel meer gebruik moest maken van de kwaliteiten van zijn speelsters en dat hij hen mede eigenaar van het proces moest maken. In deze aanpak zit een hele belangrijke les. Door het accent te verschuiven van negatief naar positief en door de groep te betrekken bij de gezamenlijke doelstelling en bij de weg daar naartoe kreeg Lammers het voor elkaar om een heel hecht team te smeden. Zo hecht dat dit uiteindelijk de basis vormde voor de gouden medaille.

Erg leuk is de afwisseling in het boek. Treurige en moeilijke verhalen uit de jeugd van Lammers worden afgewisseld met leuke anekdotes. Een voorbeeld is het verhaal van de Argentijnse hockeyploeg dat het gedrag van Nederland wilde kopiëren en ook in ijsbadjes ging zitten. Maar door verkeerd gegeven informatie zaten deze meiden veel te lang en in veel te koud water. Daardoor werd juist het tegenovergestelde effect bereikt!

Ook hierin schuilt voor zowel de teamsporter als de individuele sporter een wijze les: wees innovatief. Door te kopiëren lig je altijd achter en loop je het risico dat je een minder resultaat bereikt. Voor iedereen die openstaat voor ontwikkeling en individueel dan wel in groepsverband resultaat wil bereiken, is dit boek een absolute aanrader. De essentie wordt op de voorkant van het boek dan ook mooi samengevat: “Verliezers hebben een excuus. Winnaars hebben een plan.”