Omgang met protesten en spreekkoren

In de voetbalcultuur is het haast gewoon dat spelers protesteren over genomen beslissingen van de scheidsrechter. Al snel uiten spelers hun ongenoegen door een gebaartje, een verbale uitbarsting of erger. Trainers staan soms langs de kant te schreeuwen en druk te gebaren. Ook het publiek laat zich geregeld horen. Wanneer publiek massaal aanwezig is en negatieve teksten aanheft, spreken we van spreekkoren.

Als scheidsrechter moet je overeind blijven onder de druk van spreekkoren en protesten. Dat is niet altijd gemakkelijk. Soms voel je je persoonlijk aangevallen door commentaar van een speler of trainer. Het gevaar bestaat dat je dan als scheidsrechter in je eigen emotie komt en dat dit invloed op de wedstrijd gaat hebben. Vaak heeft dit een versterkend effect op het gedrag van de spelers en ontstaat een soort vicieuze cirkel. Hoe kun je dit nou als scheidsrechter voorkomen?

Wie die wedstrijd ook zou fluiten, de spelers reageren toch op de scheidsrechter. Dat zit opgesloten in het voetbalspel. Natuurlijk moet dit wel veranderen naar rustiger en correcter gedrag. Daar zet de KNVB ook flink op in met het traject Sportiviteit & Respect. Maar een cultuuromslag bereik je niet in enkele weken of maanden. Daarom zul je als scheidsrechter een manier moeten vinden hier goed mee om te gaan.

De beste manier om zelf om te gaan met deze druk is door een scheiding aan te brengen tussen jezelf als persoon en jezelf als scheidsrechter. Houdt jezelf voor dat de kritiek gericht is op de scheidsrechter en niet op jou als persoon. Probeer ook als scheidsrechter op de kritiek te reageren. Geef aan wat je gezien hebt, voel soms even mee met een speler, maar geef ook de grenzen aan. Te zware protesten zijn niet acceptabel! Voorkom echter dat je te veel als persoon gaat reageren. Wanneer dat gebeurt, bestaat het gevaar dat je de controle over jezelf en daarmee ook de controle over de wedstrijd verliest.

Op dezelfde wijze kan worden omgegaan met druk van publiek. Wanneer je dit ver van je persoon weet te houden, dan heeft het minder invloed op je prestatie als scheidsrechter. Dit is niet altijd makkelijk, maar helpt wel!