Wees zelf de regisseur in een interview

Scheidsrechters in de hogere klassen van het amateurvoetbal en het Betaalde Voetbal krijgen regelmatig te maken met interviewverzoeken. Maar ook jonge talenten zijn interessant voor (meestal lokale) media. De omgang met de media kan best lastig zijn. Ze zijn op zoek naar prikkelende uitspraken. Daarom moet je goed nadenken over wat je zegt. De kunst is om tijdens interviews zelf te regie te krijgen en te houden. In dit artikel lees je hoe je dit kunt doen rondom interviews voor schrijvende pers.

Spreek af dat je nog voor publicatie het interview mag inzien
Jij wordt benaderd voor een interview. Dat betekent ook dat je, tot op zekere hoogte, eisen mag stellen. Eén van de afspraken die ik altijd maak bij dergelijke interviews is dat ik de tekst voor publicatie wil zien en goed wil keuren. Dit heeft er mee te maken dat woorden soms, bedoeld dan wel onbedoeld, anders op papier komen of uit hun context worden gehaald. Daardoor kunnen ze een heel ander effect hebben dan je wilde. Het is ook verstandig je interview tijdens de controle door iemand anders te laten lezen. Die staat anders in de materie en heeft misschien goede aanvullingen. In het Betaald Voetbal hebben we daar de afdeling persvoorlichting voor.

Laat je geen woorden in de mond leggen
De interviewer stelt een vraag en jij geeft een uitgebreid antwoord. De interviewer wil jouw antwoord dan nog wel eens samenvatten in een enkele, pakkende zin. Die zin kan net even anders, vaak scherper, geformuleerd zijn dan jij hem hebt gezegd. De interviewer vraagt dan iets in de zin van: “Dus eigenlijk zeg je…”. De neiging kan zijn om instemmend te antwoorden. Het gevaar bestaat dan echter dat de interviewer zijn zin als een quote van jou gebruikt. Jij was het er immers mee eens! Formuleer dus bij een dergelijke vraag altijd nogmaals je eigen antwoord: “Wat ik zeg, is….”

Bedenk van tevoren wat je wilt zeggen
Vaak kun je al wel een beetje aanvoelen waar het interview over gaat en welke vragen gesteld gaan worden. Daar kun je je dus ook op voorbereiden! Speel het interview desnoods af met een bekende. Bedenk wat je ongeveer wilt gaan zeggen en soms ook wat je juist niet wilt zeggen. Ook krijg je regelmatig de vraag of er nog iets is wat je aan de lezers wilt meegeven. Een prima gelegenheid om jezelf te verkopen! Maar een gemiste kans wanneer je geen idee hebt wat je eigenlijk wilt zeggen. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Samengevat: voorbereiden, je eigen verhaal vertellen en controleren. Zo wordt en blijf je zelf de regisseur in interviews.