Volendamse kermis

De Volendamse kermis is een evenement waar het Noord-Hollandse vissersdorp jaarlijks massaal voor uitloopt. In het najaar van 2009 floot ik, een week voordat het volksfeest er los zou barsten, de thuiswedstrijd van FC Volendam tegen FC Zwolle.

Deze wedstrijd was van de zijde van Volendam niet hun meest gelukkige. Zwolle was de bovenliggende partij en nam na rust afstand: 0-1 en 0-2. Even later volgde een hoogtepunt voor het publiek. De stadionspeaker vroeg de aandacht. Hij sprak als volgt: “Volgende week staat de uitwedstrijd tegen Telstar op het programma. Ik kan het me niet voorstellen, want het is dan kermis, maar mochten er supporters zijn die meewillen, dan zijn er nog kaarten!”

Er werd een beetje gelachen in het publiek en de wedstrijd ging verder. Niet lang na deze oproep wist Zwolle de score verder uit te bouwen naar 0-3. De stadionspeaker: “En de kermis is vast begonnen, 0-3! Een doelpunt van….”. Een licht ongelovig hoofdschudden bij de spelers op het veld en een minzaam lachje op de tribunes. Of dat was vanwege de opmerking of vanwege het vooruitzicht van de kermis laat ik maar in het midden.