Driemaal is scheepsrecht: Excelsior – NAC Breda (2/3)

In december 2010 werd ik aangesteld voor de wedstrijd Excelsior – NAC Breda, op dat mijn moment mijn vierde wedstrijd in de eredivisie. En mijn vijfde. En mijn zesde. De sneeuw van de laatste tijd doet mij aan deze wedstrijd denken. Deze wedstrijd speelde zich namelijk in drie episodes af. In deze anekdote deel 2.

Twee dagen na het eerste avondtuur dat door de sneeuw niet door kon gaan, reisde ik opniew af naar Rotterdam. En opnieuw was dat samen met één van de assistenten. We waren ruim op tijd en besloten een hapje te gaan eten in Ridderkerk. Tijdens het eten zagen we het buiten wat mistig worden. Nog enigszins beïnvloed door de toestanden van twee dagen eerder werd er gegrapt dat die mist nog wel eens voor problemen zou kunnen zorgen. We vermoedden op dat moment echt nog niet wat later zou gebeuren.

Na het eten stapten we in de auto. We staken de Maas over en kwamen aan bij het stadion van Excelsior. Van mist was daar helemaal niets te merken. We meldden ons in de bestuurskamer, dronken een kopje koffie en trokken ons ruim een uur voor de wedstrijd terug in de kleedkamer. Daar werd drie kwartier voor de wedstrijd op de deur geklopt. Simon Kelder, algemeen directeur van Excelsior: “Scheids, ik denk dat we een probleempje hebben. Het wordt aardig mistig buiten”.

En inderdaad, de mist kwam snel opzetten. Koorstachtig overleg over wat te doen. Iedereen wilde spelen. Vanaf het veld zelf was het zicht ook redelijk goed. Spelers hebben we met gekleurde hesjes laten warmlopen om ook vanaf de kant te beoordelen of zij te zien waren. Op dat moment ging dat allemaal nog. Wat waarschijnlijk hielp, waren ook de vlaggenzwaaiers die zorgden dat er een licht windje in het stadion ontstond.

Na overleg met iedereen werd er besloten dat we zouden beginnen. Zo gezegd, zo gedaan. Maar we waren nog nauwelijks bezig of één van de assitenten riep al: “Ik zie die hele bal niet!”. Ook de trainers meldden zich al vrij snel bij de vierde official om aan te geven dat het spel voor hun niet te volgen was. Op het veld zelf was het zicht echter zoals gezegd goed. Vanaf het midden van het veld was alles te overzien.

Je kunt je voorstellen dat een asisstent echter het vertrekmoment van de bal moet kunnen zien om te kunnen bepalen of van buitenspel sprake was. Ook voor de keepers was het lastig om de andere kant van het veld te zien. Uiteindelijk werd al na zes minuten door mij besloten om de wedstrijd stil te leggen en in overleg met de trainers en aanvoerders te gaan. Het definitieve besluit viel al snel. Aangezien de mist alleen maar dikker werd en het spel vanaf de kant niet te volgen was, werd de wedstrijd gestaakt.

Een hoop aandacht leverde dit verhaal natuurlijk op in de media. Voor mij meteen een goede manier om mijn mediatraining in de praktijk te brengen. De filmpjes zijn hieronder doorgelinkt. En zo eindige deel twee van dit verhaal na zes minuten spelen. Deel drie van de anekdote volgt snel. Ik kan vast verklappen dat daar de wedstrijd wel uitgespeeld werd!

Lees ook:
Driemaal is scheepsrecht: Excelsior – NAC Breda (1/3)

Youtube:

Interview Jeroen Sanders Eredivisie Live

Interview Jeroen Sanders bij TV Rijnmond

Interview Alex Pastoor 

Beelden van poging 1 en poging 2